Op 8 april 2014 is het definitief gedaan met Windows XP.

‘So what’, denkt iedereen, het werkt al jaren goed dus waarom zou het nu niet meer werken ? Dit is enkel een duw van Microsoft om ons een nieuwe windows (en nieuwe PC) te laten aankopen?

Fout! Maar waarom?

Tot het einde van de ‘support door microsoft’ worden er automatische windows updates geleverd, het merendeel hiervan zijn veiligheidsupdates, deze zorgen ervoor dat de gekende veiligheidslekken zo snel mogelijk gedicht worden, zodat hackers bvb geen toegang zouden krijgen tot je PC.

Wat de meeste mensen niet weten, is dat deze ‘lekken’ meestal in alle andere versies van Windows zitten (zoals Vista, Windows 7 & Windows 8). Wanneer er dus updates uitkomen om één specifiek lek te dichten in bvb Windows7, weet iedereen uiteraard onmiddellijk dat er ergens een lek is, dus ook in oudere versies zoals Windows XP. Op de nieuwste versies worden die lekken uiteraard gedicht, maar als XP geen updates meer zal ontvangen, wat gebeurt er dan ???

Meeste bedrijven proberen vanaf nu dus alle XP gebruikers te waarschuwen voor deze gevaren, want binnen een paar maanden gaan we een echte hausse meemaken van aanvallen specifiek gericht op XP gebruikers.

Wat te doen ?

  • stoppen met internet te gebruiken op XP-geïnstalleerde PC’s
  • Upgraden naar een nieuwere versie (Windows7 of Windows8 aangeraden) maar dit is uiteraard niet altijd mogelijk omdat de systeemeisen onvoldoende zijn, soms is het genoeg om een extra latje geheugen in te steken, maar meestal zal je echt naar een nieuwere PC moeten gaan.
  • Eens één of andere Linux distributie proberen: voordelen zijn er vooral doordat linux gesupporteerd wordt door de gemeenschap, dwz dat de support meestal vele jaren meegaat en updates blijven komen. Linux is trouwens makkelijk up-te-graden naar een nieuwere versie (Ubuntu brengt bvb al elke 6 maanden een nieuwe versie van zijn OS uit). Één van de grootste voordelen is trouwens dat je kan installeren op relatief oude systemen met slechts 512MB.

Contacteer gerust OliWare als je over één van bovenstaande vragen hebt, maar onthou vooral dat je af moet van XP en DRINGEND.

Mastodon